schedule class

Wednesday, May 20, 2009

Makanan perlu di elak ketika preggy

mama paham, time preggy nie, ada ibu2 yg nampak jer mknan.. terus terliur nk mkn.. craving fr food mmg lumrah ler dgn ibu preggy nie.. but mngamalkan pemakanan yg sihat not only nk fullfill nutrisi for baby, kita pun kena avoid gk several stuffs utk kesihatan diri n bayi..

kt sini mama nk kasik bit guideline utk food to choose to eat..

1. Makanan lautactually makanan laut nie bagus utk sumber protein n zat besi.. malah sebahagian ikan ada mngandungi Omega 3 yg baik utk merangsang pertumbuhan otak bayi.

ada kajian dijalankn di British, kalo ibu kurang amik makanan laut, nnt akan effect masalah kemahiran komunikasi, tingkah laku n masalah2 lain yg involved dgn perkembangan kanak2..

TETAPI....

ada beberapa jenis ikan n kerang ada tahap merkuri yg tgi n berbahaya. merkuri berlebihan dlm bdn akan merosakakan perkembangan sistem saraf bayi.. lebih besar n matang ikan tu, lg byk merkuri tekandung di dlmnya.. so try avoid ikan todak, ikan yu n ikan tenggiri (sumber dari FDA)

utk elak dari terdedah pada bakteria n virus merbahaya, avoid ikan mentah n kerang (esp tiram n kepah) or anythg dari air yg tercemar.

masak ikan tu pada suhu 145 farenhait or lebih 63 celcius. *tips~nak tau ikan tu dah fully cooked, isi n kulit terpisah n mngelupas

utk udang laks.. make sure masak until isi udang tu bertukar color to putih susu.. kalo kepah n tiram, masak until kulit cengkerang tu terbukak... kalo x bukak jugak.. buang jer la..


2. Daging


perubahan metabolisme n peredaran akan berubah time preggy, jd akan meningkatkan risiko keracunan mknan from bakteria. ini pun akan effect baby yg been carried yg mungkin akan jatuih sakit jugak..

utk prevent penyakit bawaan makanan, make sure daging tu fu
lly cooked. air daging akan betul2 kering bila its fully cooked or u may use thermometer daging. try avoid mkn daging burger or sosej half cooked cz sosej mungkin pembawa penyakit as literiosis. stim or rebus sosej tu pada suhu betul2 panas baru blh mkn.


3. Produk tenusu



talking bout this, susu skim, mozarela n keju sebahagian sumber sihat utk diet TETAPI apa jua makanan yg mengandungi susu TIDAK pastur perlu dielakkan sama sekali kerana ia mampu membawa penyakit bawaan makanan.


if still kena ada cheese jugak in recipe mknan tu, make sure dari sumber susu telah dipostur.. kalo tidak, beli yg lain laks..


4. Kafein



Kafein blh melalui placenta n effect kadar heartbeat baby. some research did proved tht, kefein pun punca pengurangan berat baby yg lahir, tingkatkan risiko penguguran n sbbkan baby meninggal ketika lahir. pd thn 2008, kajian melaporkan bhw pengambilan 200mg kafein/day sepjg tempoh kehamilan berkemungkinan memperlambatkan pertumbuhan janin


5. Teh herba


althg herb tea blh menenangkan minda, but better kita avoid jer drink nie unless ur gynea kasik la * setahu mama, skrg dh ada herb tea utk ibu hamil. walaupun facts bout herb tea effecting baby in d womb x byk, but better kita amik langkah berjaga2 kn?

anyway, ada research lain said tht pengambilan teh herba dgn kuantiti yg byk blh sebabkan pengecutan janin, been advice try avoid herb tea dgn daun raspberi



6. Alkohol



para ibu mngandung yg minum minuman alkohol nie walau seteguk pun akan berhadapan dgn risiko keguguran atau baby meninggal ketika lahir. if amik secara berlebihan laks, blh akibatkn syndrome fetal alcohol yg mana baby akan mngalamin kecacatan pd wajah, masalah jantung, kurang berat bdn n gangguan mental.

1 comment:

Syuhada Amir said...

tq...entry yang sangat best dan informatif :)

tapi bnyak yang saya pun suka makan...mmg kena pantang masa mengandung dulu... :)

Followers