schedule class

Monday, June 1, 2009

Pulut Seri Muka




bahan A:
  1. Beras pulut 1/2kg - cuci n rendam
  2. santan + air sket (ikut keperluan)
  3. garam secubit
Bahan B:
  1. daun pandan (di-blend ambil airnya) if xder blh ganti dgn pewarna DAN perasa pandan (tp x original ler)
  2. gula 2sudu besar
  3. santan
  4. tepung jagung 3sudu besar
  5. tepung beras 1 sudu besar
  6. telur ayam 6 bijik
  7. garam secubit
  8. serbuk kulit kayu manis secubit
cara2:
  1. kita kena buat lapis pulut kt bwh tu dulu, so beras pulut tu tapis air buang, letak dlm bekas baked tu, campur santan, letak garam.. kacau n kukus.. kukus nie lg bagus dari tanak pulut cz nnt xder kerak
  2. skrg meanwhile tgu pulut tu masak, kita buat acuan hijau atas tu plak.. kacau semua 6bijik telur tu.. then tgal tepi..
  3. gula,tepung jagung, tepung beras di gaul sebati
  4. tuang dlm telur td, mix garam secubit + serbuk cinnamon.. dh kacau sebati..
  5. tuang air pandan laks.. kacau sebati lg..
  6. then nk naikkan sket warna hijau tu, blh titik pewarna hijau
  7. kacau sebati, last sekali masukkan santan..
  8. letak atas dapur dgn api kecik, kacau hingga semua campuran sebati
  9. bila pulut dh masak, padatkn pulut n tuang sebatian pandan kt atas pulut tu.. kukus bout 20min.. time to time tgk jgn kasik sebatian pandan tu gelembung.. kalo gelembung means dh over cook

No comments:

Followers