bahan A:
- Beras pulut 1/2kg - cuci n rendam
- santan + air sket (ikut keperluan)
- garam secubit
- daun pandan (di-blend ambil airnya) if xder blh ganti dgn pewarna DAN perasa pandan (tp x original ler)
- gula 2sudu besar
- santan
- tepung jagung 3sudu besar
- tepung beras 1 sudu besar
- telur ayam 6 bijik
- garam secubit
- serbuk kulit kayu manis secubit
- kita kena buat lapis pulut kt bwh tu dulu, so beras pulut tu tapis air buang, letak dlm bekas baked tu, campur santan, letak garam.. kacau n kukus.. kukus nie lg bagus dari tanak pulut cz nnt xder kerak
- skrg meanwhile tgu pulut tu masak, kita buat acuan hijau atas tu plak.. kacau semua 6bijik telur tu.. then tgal tepi..
- gula,tepung jagung, tepung beras di gaul sebati
- tuang dlm telur td, mix garam secubit + serbuk cinnamon.. dh kacau sebati..
- tuang air pandan laks.. kacau sebati lg..
- then nk naikkan sket warna hijau tu, blh titik pewarna hijau
- kacau sebati, last sekali masukkan santan..
- letak atas dapur dgn api kecik, kacau hingga semua campuran sebati
- bila pulut dh masak, padatkn pulut n tuang sebatian pandan kt atas pulut tu.. kukus bout 20min.. time to time tgk jgn kasik sebatian pandan tu gelembung.. kalo gelembung means dh over cook
No comments:
Post a Comment