schedule class

Tuesday, May 19, 2009

Kenapa... Why.. are we still FAT??!!



this kinda reminder fr mama actually.. diet mcm nk rak.. lost weight ala ciput.. tht make fat ppl, or in this article kita mention 'org comel' more low self confident.. dh la kena starved, then x kira work out setgh mampus.. pastu hilang beratnya 400gram.. gula kt kedai pun kita beli sekilo kn?


here d conclusion a bit tht me realize..

  1. Kurang active
there is a kajian showed tht org comel nie actually eat less compare to thin, solid molid ppl. so logically, org2 comel nie blh la kurus.. BUT lets check out their daily activities.. some of them so lazy bumb utk angkat bontot diorg dari kerusi semata2 nk angkat brg yg jauh sket... jer.. n they move really slow.. *mama mmg pantang org yg jln dpn mama jln slow siput, rasa nk sekeh jer pala* this showed tht dgn kurangnya pergerakan, or less use or energy n masalah lebihan kalori TIDAK dibakar will cause masalah berat bdn terus berlaku..

**tips: tingkatkan penggunaan tenaga dgn melakukan senaman ringan... ala2 senama Mr bean also counted.. mama nyer solution, kalo ler nk naik frm floor to floor tu setakat setingkat jer, biasakan diri guna tangga..


2. Sembelit prob

bila dh mkn.. sure ler kena buang, as normal person kita tidak lari dari masalah 'mari melawat tandas' but some of us hv very not pleasant visiting day to toilet.. bila kita ada masalah sembelit its make lebihan kalori yg x digunakan tu, x blh disalur keluar n stuck inside out body n telah diubah kepada toksin badan..
pengumpulan sisa toksin tidak terawat nie, so very not goooooood n mengganggu proses diet, pelangsingan n x hotz la nnt..

**tips: make sure drink alot of water, at least 8glasses a day (kalo keja opis) kalo keja buruh kt luar tu, minum setong air okeh.. n eat more vegetables n fruits (mama kasik hint, papaya, banana)


3. Digestion prob

mama prefer to sebut prob nie with metabolism prob (terasa cerdik pandai sket).. our body lebih mudah membakar kalori yg lebih kecil compare to larger size. so better mkn in small quantiti, ala nasik 3suap, sayur 4camca, ikan sebelah.. but frequently ** beli nasik sebungkus, bahagi 4bahagian, mkn each every 2hrs gitu.. hehehehe.. ini adalah kerana... proses mkn itu sendiri mngeluarkan haba, berbanding mkn dgn jumlah yg besar sekaligus..

**tips: last time wht mama did was, beli roti fiber sebungkus, pagi2 bakar 5,6keping (ikut selera anda), air nestum segelas letak dpn PC kt opis, air putih sebotol.. while buat kerja take a bite.. bila lunch hr, roti x abis lg, perut x lapar lg.. kluar lunch, xder la rasa kebulur sgt, so ratah jer lauk as ikan n vege.. balik opis mkn roti tu smpai abis.. kira time tu dh around 3,4pm.. g pantry bancuh milo, amik buah epal 1,2bijik, lahap menda tu laks


4. Less knowledge

Less info or knowledge bout nilai kalori yg di ambil n di ketedarah pun blh sebabkan proses perlangsingan less effective. fr example, mknan berat seperti nasi lemak digantikan dgn biskut chipsmore. ramai org beranggapan diorg dh berjaya diet.. but kita still kena kira sebijik chipsmore tu ada baper ribu kalori.. **katakan ler, kalori nasik lemak=3500kalori, sebijik chipsmore=500kalori, kalo gi baham chipsmore smpai 7keping sekaligus, x ke sama jer jumlah kalori yg korg dh baham tu? x guna ler jugak..

**tips: start belajar pengiraan kalori, or kalo malas mcm mama, terasa menda tu ada fat jer, terus avoid.. nk kurus, nk hotz kn?? berkorban apa saja le.. mama prefer to take anythg with fibre, biskut jacob fiber, roti gardenia fiber, nestum taruk milo sket, avoid nasik terus, ganti dgn mknan omputih as daging, ikan.. once a while tringin sgt2, mama baham gk nasik, but mama will make sure with alot of vege..


5. Kurangkan saja lemak JANGAN buang terus

Amik mknan bergoreng twice a week, tos minyak tu dulu before mkn.. then eat less ayam grg n kentang grg.. pls avoid kueh mueh bersantan n snek with fatty..

while preparing fr food, take out all fat yg ada lekat kt ayam tu, then kalo u can afford this, try to cook with minyak sayuran or majerin, plg byk nk guna oil pun around 5spoons a day. take out coconut oil from ur house-prohibited!! if nk rasa masam in salad, dont use mayonis, but ganti dgn perahan limau.

try to avoid goreng2 food, take mknan stim, rebus n grilled. use low fat milk or low fat santan (ada jual kt supermarket) in ur cooking. utk tambah rasa makanan, better guna rempah ratus herb yg ada nk tossed out serbuk perasa frm ur house..





for this moment, ini sket tips mama bout masalah dlman berdiet.. dont pressure urself.. tingkatkan self confident, org lain blh buat, sure we can

Be Smarter happier to play till u drop!!

3 comments:

LeenA said...

mama...thanx 4 da info ya...jus drop by..:d

Ngahaha said...

mama... i lap u

OweizMeZ said...

np leena..

ngah.. buat pa lap aku.. mai tlg lap cermin lg baguih

Followers